top of page

מה משפיע על קבלת ההחלטות שלכם?

דרכי חשיבה

לכל אדם יש דרכי חשיבה שונים ודפוסי חשיבה שונים. ישנם אנשים שמטבעם יותר אופטימיים ומסתכלים על חצי הכוס המלאה. לסוג הזה של האנשים יותר קל להתמודד עם מצבים שונים בחיי היום יום שלהם. יותר קל להם להתגבר על סיטואציות שליליות והם "יעברו הלאה" בקלות יותר. מה זה חוסן נפשי? איך אפשר לחזק את האמון הפנימי שלנו בעצמנו? מה משפיע על קבלת ההחלטות שלכם?

 

מעבר לדרכי חשיבה, המוח שלנו כמעט על בסיס יומי מעבד כל מיני אסטרטגיות, דפוסי חשיבה והתנהגות. איך אפשר לשפר את חיינו ולהרגיש טוב יותר עם עצמנו? בשלב הראשון צריך להיות מודעים לערכים שלנו. הערכים שלנו לא אמורים להשתנות וכדי להיות נאמנים לעצמנו, כדאי שלא נפעל בדרכים שמנוגדות לערכים שלנו. 

 

בני נוער לעומת מבוגרים

אחד ההבדלים הגדולים ביותר שחוקרים מצאו בין מבוגרים ומתבגרים הוא אופן התפתחות המוח. אחד החלקים של המוח: הקורטקס הפרה-פרונטלי. חלק זה של המוח עדיין מתפתח אצל בני נוער ואינו משלים את הצמיחה שלו עד תחילת עד אמצע שנות ה-20 בערך של האדם. חלק זה אחראי על חשיבה, תכנון, שיפוט ושליטה בדחפים. בני נוער עשויים לקבל החלטות גרועות בגיל ההתבגרות בגלל שהחלק הזה של המוח אצלם עדיין לא התפתח. היכולת שלהם של הבחנת המצב בין טוב לרע- לוקה בחסר ביחס למבוגרים. בני נוער נוטים להתנסות בהתנהגות שעלולה להיות מסוכנת ואינם מכירים לחלוטין בהשלכות של הבחירות שלהם.

 

מבוגרים, לעומת זאת, מסוגלים לעבד ולארגן את המידע שברשותם בצורה יעילה יותר תוך התחשבות בהשלכות עתידיות. הם מסוגלים לשפוט האם התנהגות מסויימת הינה מסוכנת ואז להתערב ולחשוב מחדש לגבי קבלת ההחלטות עם הבחירות שלהם.

האמיגדלה- החלק במוח שמתמודד עם רגשות. מבוגרים מסתמכים יותר על הקורטקס הקדמי שלהם, מה שמוביל לחשיבה והתנהגות מאוזנים. בני נוער מסתמכים יותר על האמיגדלה. אופן קבלת ההחלטות שלהם מתבצע תוך כדי חשיבה שהם רוצים להרגיש טוב יותר, בלי לקחת בחשבון השלכות עתידיות כתוצאה מהבחירות שלהם.

 

חלק מהותי נוסף במוח שמתפתח הינו רשת הנוירונים. רשת גדולה זו במוח מאפשרת לתאים לתקשר אחד עם השני, לשאת אותות הלוך ושוב בין המוח לשאר הגוף. בעת קבלת החלטות, נלקחים בחשבון הרבה היבטים. נפש בריאה פירושה היכולת של אותה רשת של נוירונים להשתנות לפי סיטואציות.

 

ככל שבני נוער גדלים ולומדים, הנוירונים יוצרים קשרים שיכולים להימשך כל החיים. עם זאת, מוח בריא הוא כזה שיכול להיות פלסטי, להסתגל ולהמשיך להשתנות בהתאמה עם הסביבה שלו. קשרים עצביים אלה משפיעים על יכולת ההסתגלות בלמידה, בהתנהגות ובוויסות מצבי הרוח של המתבגרים. 

 

בטחון בקבלת החלטות

ביטחון פנימי והרגשה טובה זה כמו שריר, שצריך להפעיל אותו כדי שהוא לא יתכווץ ויתנוון. אם אתם מסוג האנשים שלא לוקחים הרבה סיכונים בחיים, אתם עלולים לשכנע את עצמכם שלא כדאי לעשות משהו כי זה מפחיד מדיי או כי אתם חושבים לעצמכם 'אני לא מספיק טוב', 'זה לא מי שאני" או 'אני לא ממש רוצה את זה בכל מקרה." סוג כזה של אדם חי בתוך מה שהוא יודע ומה ששומר עליו באיזור הנוחות שלו. 

 

אז מה משפיע על קבלת ההחלטות שלכם? כדי "לשכלל" את שריר הביטחון הפנימי כדי שיועיל לכם בקבלת החלטות, עליכם להיות מוכנים לנסות כיוון חדש ולא מוכר, לנסות משהו חדש בצורה קצת אחרת. הדבר הזה דורש הרבה שכנועים עצמיים כי בעצם אתם צריכים לפתוח את עצמכם לאפשרויות שלא מוכרות לכם. תהליך של קבלת החלטות לרוב נובע מזכרונות העבר ופחדים מהעתיד. אך כשמצליחים "לצאת" מהדפוס הזה ולהיות פתוחים למשהו חדש ולא מוכר, כך נפחות הזדמנויות חדשות. 

 

המוח שלנו תמיד מנסה ליצור דפוסים. הדפוסים האלה הופכים להרגלים.

למשל אם נגיע לקורס כלשהו ונשב במקום מסויים, בפעם הבאה שנגיע יהיה לנו הכי נוח לשבת באותו המקום. זה מרגיע ונותן לנו תחושת וודאות.

המוח שלנו בד"כ לא אוהב חוסר וודאות. מבחינת המוח- אי וודאות זה סכנה. אבל זו בעצם אשליה!

העצמה וחוסן נפשי

bottom of page